Tapahtumat

 Tulevat tapahtumat 2023

Bjarne Westermarck -yhdistys on mukana Kestävän elämäntavat messuilla!

Koko perheelle suunnattu maksuton Kestävän elämäntavan messut järjestetään lauantaina 4.2.2023 klo 10–16 Järvenpää-talolla. Tapahtuman järjestää Järvenpään kaupunki yhdessä Keski-Uudenmaan kuntakoulutusyhtymä Keudan kanssa. Nyt ensimmäistä kertaa järjestettävillä messuilla esitellään monipuolisesti kestävien valintojen mahdollisuuksia kuluttajille.

Tervetuloa! ...............................................................................................................................................

Menneet tapahtumat 2023

Suosittu elokuva tarmokkaasta Järvenpään kehittäjästä Bjarne Westermarckista on taas mahdollista nähdä Järvenpään elokuvateatteri Studio 123:ssa lauantaina 14.1. klo 11.
Näytös on ilmainen. Elokuva kestää 40 minuuttia. Sen jälkeen elokuvan käsikirjoittaja Amanda Lehtola ja taiteellinen mentori Sakari Mäkelä kertovat filmin taustoista. Myös elokuvan musiikin säveltänyt Harri Vuori on paikalla keskustelemassa. Tervetuloa katsomaan valloittavaa elokuvaa Järvenpään kehityksen käynnistäjästä.                      

 Juliste

 

 ....................................................................................................................................................................

 Valokuvia Järvenpään Tulevaisuusforumista 26.11.2022
 

Menneet tapahtumat:

 Hyvä Bjarne Westermarck -yhdistyksen jäsen!

Syyskokous pidetään tiistaina 22.11. Järvenpää-talon Aino-kabinetissa 2.
kerroksessa. Kokouksen aluksi kulttuurijohtaja Pirre Raijas pitää
esityksensä aiheena "Kulttuurijohtajan tervehdys". Kokouksen yhteydessä
on kahvitarjoilu.
Kokouksen esityslista liitetiedostona.

Yhdistys jäjestää yhdessä Järvenpään kaupungin kanssa
Tulevaisuusfoorumin lauantaina 26.11. klo 11.00-14.30 Järvenpää-talon
Juhani Aho-salissa. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Ohjelma on
liitetiedostona.
Samalla on mahdollisuus hankkia edullisesti yhdistyksen omia tuotteita
vaikka joululahjaksi, Westermarck-kirja (15€) ja muistipeli
"Karhunkierros Bjarnen matkassa"(15€). Maksaa voi kortilla tai
käteisellä.

Oikein lämpimästi tervetuloa kuuntelemaan monipuolisia tulevaisuuteen
luotaavia esityksiä ja lisäksi nauttimaan upeista musiikkiesityksistä!

Iloisiin tapaamisiin!
Ritva
sihteeri

........................................................................................................


 

Torstaina 17.3.2022 klo 18.00, Tyyni Tuulio-sali, Järvenpään kirjasto

Otavaisen olkapäillä,  luento karhun nimistä ja mytologiasta

Muinaisskandinavian sana Bjarne tarkoittaa karhua.  YTM Tuomas Toivonen


ma 28.3.2022 klo 18.00 Järvenpään kirjasto, aulatila

Westermarck –kirjan esittely

Tuhat rautaa tulessa – Bjarne Westermarck Järvenpäätä ja Suomea rakentamassa-kirjaesittely  

Kirjan  taustoja ja sisältöä valottavat toimikunnan jäsenet Ritva Järvenpää, Tuula Siltasari-Peltonen ja Sami Karhu.


 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - --


to 28.10. klo 18  Järvenpää-talo,  Järnätti näyttelytila.

Westermarck sanoin ja maalauksin –näyttelyn avajaiset.

Näyttelyn avaa tiede –ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen.
Näyttely esittelee Järvenpään kartanon viimeisen omistajan, maanviljelysneuvos Bjarne Westermarckin monipuolista elämäntarinaa tietotauluin, valokuvin ja museoesinein.  Westermarck oli suurtilallinen, Suomen maatalouden edelläkävijä, Järvenpään taajaman perustaja ja valtakunnallinen vaikuttaja. Hänen lähinaapureitaan olivat taiteilijaperheet.  Näyttelyä elävöittävät öljyvärimaalaukset.

- - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - 

la 30.10. klo 12 -16 Järvenpää-talo, Sibelius-Sali.

Bjarne Westermarck-juhlaseminaari

Klo 12 – 13.30 Seminaarin alkuosa
Avaus Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eemeli Peltonen.

Ohjelmassa on kirjan, Tuhat rautaa tulessa – Bjarne Westermarck Järvenpäätä ja Suomea rakentamassa, esittely. Kirja on ensimmäinen yhtenäinen kuvaus Westermarckista lähtien sukutaustasta ja päätyen viimeisiin vuosiin Nastolassa. Kirja koostuu artikkeleista, joiden kirjoittajat ovat perehtyneet Westermarckiin omien työ- ja tutkimustehtäviensä kautta. Useimmilla heistä on tutkijankoulutus.  Kirja valaisee myös Järvenpään kehitystä 1900-luvun alusta nykypäivään.
Kirja on esillä seminaarin aikana. Siinä on 224 sivua ja runsas kuvitus.

Klo 14 – 15.30  Seminaarin jälkimmäinen osa
Avaus Järvenpään kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen.

Teemana on Kaupunkiyhteisöjen tulevaisuuden näkymät. Seminaarin asiantuntijoina ovat professori Laura Kolbe Helsingin Yliopistosta, Suomen itsenäisyysrahaston eli Sitran tulevaisuustutkija TkT Mikko Dufva, Suomen kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambi ja Maailman parhaan ruokakaupan kauppias K – Citymarket Järvenpää Markku Hautala. Asiantuntijat alustavat teemasta omien erikoisalojensa näkökulmasta, kaupunkitutkimuksesta kulttuuriin ja yritystoimintaan.
klo 15.30 – 16.00  Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun.

Musiikkia juhlaseminaarissa esittää pianisti Paavo Maijala.

Tilaisuudet ovat maksuttomia ja niihin on vapaa pääsyLisäksi tiistaina 26.10. klo 17 Studio 123 –elokuvateatterissa esitetään Bjarne Westermarckin värikkäästä elämästä kertova elokuva, osana Järvenpään juhlavuoden osallistavaa budjetointia eli OSBUa. Elokuvan liput arvottiin elokuussa Järvenpääjuhlan yhteydessä, joten näytös on loppuunmyyty.

 


- - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 Juhlavuoden avaus 15.1.2021

Juhlavuosi käynnistyi  Bjarne Westermarckin syntymäpäivänä 15.1.2021  klo 10  muistokivellä, jonka  jälkeen siirryttiin Keudan auditorioon tiedotustilaisuuteen.  Tilaisuudessa kerrottiin juhlavuoden tapahtumista ja avattiin  kirjoituskilpailu ” Mitä on olla järvenpääläinen ”.  

Juhlavuoden ohjelma julkistettiin kokonaisuudessaan  Keudan auditoriossa  ja tilaisuus  pidettiin koronarajoitukset huomioiden pienellä porukalla. 

Hallituksen varapuheenjohtaja FL Sami Karhun puhe muistokivellä: 

Hyvät ystävät

Toivotamme hyvää syntymäpäivää 70-vuotiaalle Järvenpäälle sekä 134-vuotiaalle Järvenpään isälle, taajaman perustajalle, maanviljelysneuvos Bjarne Westermarckille.

Tämän tilaisuuden järjestää tasan 4-vuotias Bjarne Westermarckin Perinneyhdistys ry. Olen yhdistyksen varapuheenjohtaja Sami Karhu.

Yhdistyksemme tarkoituksena on tehdä tunnetuksi Westermarckin elämäntyötä Järvenpään taajaman kehittäjänä ja valtakunnallisena vaikuttajana. Yhdistys pyrkii muutoinkin edistämään Järvenpään menneisyyden ja kehitysvaiheiden tuntemusta niin, että meidän yhteinen identiteettimme eli omakuva ja käsityksemme itsestämme vahvistuisi.

Tämä kaupunkimme juhlavuosi on aivan erinomainen tilaisuus toteuttaa yhdistyksemme perustehtävää. Juuri tänä vuonna meillä on kaikki ruuti putkessa. Vuosiohjelmassamme näkyy, mitä se tarkoittaa.

Tämä hetki on alku. Vuosi huipentuu elämäkerran julkaisuun.

Toivomme, että vapaana kansalaisyhteiskuntatoimijana voimme tuoda oman rakentavan panoksemme juhlavuoteen. Meillä on käsitys, että juhlavuoden toimintamme sopii hyvin yhteen muiden toimijoiden, ennen muuta kaupungin kanssa.

Minun on helppo mieltää tämän teemavuoden idea. Olen ollut yhdistyksemme kohderyhmää. Olemme Järvenpäässä useat junan tuomia, niin minäkin. Menin keväällä 2017 Bjarne Westermarckin perinneyhdistyksen tilaisuuteen, jossa selvitettiin päähenkilömme elämää. Kysyin tilaisuudessa, että missä Järvenpään kartano sijaitsikaan. Minulle asia kerrottiin ja jotain hämärää muistikuvaa kartanonmäen muistopylvästä tosiaan hahmottui. Minut värvättiin yhdistyksen jäseneksi. Uskomaton tarina alkoi aueta. Westermarck-elokuva oli tärkeä kuten filosofian lisensiaatti Hannu Huvisen kirjoittama Westermarckin pienoiselämäkerta. Kävin myös Tuula Siltasari-Peltosen kävelykierroksella, joka alkoi kartanon makasiinista.

Olin itselleni armollinen tietoaukkoineni.

Uusi aika viime vuosikymmeninä oli hävittänyt merkit Järjenpään kartanosta ja itse kartanokin oli purettu. Kun kuvaavasti myös Westermarckintien nimi oli vaihdettu ajan saatossa, niin vähäisetkin merkit kartanon menneisyydestä hämärtyivät. Katukuvaan jäi toki Westermarckin aikaisia rakennuksia, mutta niitä ei ollut helppo tunnistaa ja tulkita, kun tarina oli hämärtynyt.

Tämä tarina oli alkanut kuitenkin elpyä runsaat vuosikymmen sitten, kun aktivoitunut kansalaistoiminta ja kaupungin johto kiinnittivät asiaan huomiota. Kirjoituksia laadittiin ja karttaan ilmestyi mm. Westermarckin puisto, Antoninkuja ja Bjarnenkuja. Lopulta kansalaisaktiivisuus sai aikaan Bjarne Westermackin Perinneyhdistyksen. Avautui tarina kulttuurikaupungista ja sen kehityksen kytkeytymisestä Järvenpään kartanoon, Westermarckin sukuun ja sen – pojan Nils Westermarckin sanoin -”parantumattomaan optimistiin” Bjarne Westermarckiin.

 Hienoa käynnistää syntymäpäivänä tämä vuosi täältä muistokiveltä. Kaikkea kiehtovuutta ja iloa tähän vuoteen.

Kiitos, että olette paikalla.

Nyt siirrymme sitten auditorioon tarkemmin tutkimaan tämä vuoden ideaa ja ohjelmaa.

Kiitos paljon! 

                                        Westermarck-kirjan julkistamistilaisuus 30.10.2021

Juhlavuosi huipentuu lauantaina 30.10. 2021 järjestettävään  Westermarck –kirjan julkistamistilaisuuteen sekä juhlaseminaariin Järvenpää-talolla.   Luennoitsijoina juhlassa  ovat  professori Laura Kolbe Helsingin Yliopistosta, Kansallisoopperan –ja baletin pääjohtaja Gita Gadambi,  Suomen itsenäisyysrahaston Sitran tulevaisuustutkija Mikko Dufva ja  Maailman parhaan ruokakaupan K-kauppias, järvenpääläinen Markku Hautala. 

                                               Westermarck-aiheinen valokuvanäyttely

Galleria Järnätissä on esillä Westermarck –aiheinen valokuvanäyttely  30.10. – 22.11.2021.

                                            Kultainen tähkä -tunnustus ja nimikkoleivos

Yhdistys haluaa palkita  kulttuuriperinnön edistämisestä ansioituneen  henkilön  ja hänelle luovutetaan Kultainen tähkä.- tunnustus.  Myös herkkusuita muistamme Kahvila Vellikellon kehittelemällä Westermarck –nimikkoleivoksella.


Bjarne Westermarckin jalanjäljillä


Suositut kävelykierrokset Bjarne Westermarckin jalanjäljillä toteutetaan yhteistyössä
Kahvila Vellikellon kanssa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Kokoontuminen kahvilaan, Sibeliuksenväylä 53, Järvenpää,  klo 18. Noin puolen tunnin alustuksessa kerrotaan taustaa Bjarne Westermarckista.
Kävelykierros alkaa klo 18.30, jolloin käydään  Westermarckin muistokivellä. Kierroksen
aikana esitellään Järvenpään kartanon vaiheita, sen viimeistä omistajasukua sekä  taiteilijanaapureita. Kierroksen kesto  n 1 ½ tuntia.

Oppaana Tuula Siltasari-Peltonen.