Tapahtumat

Tulevat tapahtumat 2024

 
Tiesitkö, että Järvenpään palomiehet viettivät viime syksynä ikimuistoisen tyky-päivän Ateneumissa. Nyt sinullakin on hieno tilaisuus luoda oma Ateneum-päiväsi.

Bjarne Westermarck-yhdistys tarjoaa torstaina 15.2. klo 18.00 syventävän esittelyintron Ateneumin impressionismia esittelevään Väriä&valoa –näyttelyyn. Esittely alkaa 15.2. klo 18.00 Ateneumsalissa. Saat tarkemmat kokoontumisohjeet ja osoitetiedot ilmoittautumisesi jälkeen sähköpostilla.

Monille järvenpääläisille tuttu Pauliina Jurmu työskentelee Kansallisgallerian tilasuunnittelijana. Hän on ollut luomassa myös Ateneumin uutta Café Höijeriä. ”Niin järvenpääläiset palomiehet kuin lukuisat muutkin vieraamme viipyvät nykyisin Ateneumissa pitkään, sillä näyttelyiden tunnelmia on kiva sulatella kahviloissamme ja palata sitten vaikka vielä uudelleen katsomaan teoksia.” Pauliina kertookin ryhmällemme Ateneumin uudistuksesta ”Väriä&valoa -näyttelyn esittelyintron jälkeen.

Voit tutustua Väriä&valoa –näyttelyyn ennen esittelyintroa tai sen jälkeen. Ei haittaa, vaikka olisit jo nähnyt näyttelyn, sillä inspiroiva esittely on ollut erittäin suosittu. Sen jälkeen esimerkiksi Pekka Halosen Tomaatteja-maalausta voi katsoa monin eri vivahtein.

Yhdistyksemme tarjoaa vierailuryhmällemme esittelyn, mutta jokainen maksaa itse pääsylippunsa tai tulee Ateneumiin museokortilla.

Ilmoittaudu nyt sähköpostilla tiia.ostberg@gmail.com

Ilmoittautumisesi jälkeen saat tarkemmat ohjeet kokoontumisesta ja osoitetiedot. Otamme ilmoittautumisia vastaan 6.2. saakka. Jos ryhmä täyttyy ennen sitä, kerromme siitä tässä postauksessa.

 Kokoonnumme ryhmänä jo 17.30 

 ...............................................

Kuinka kova Mauno Koivisto oli? 

Torstaina 22.2. klo 18.00 kannattaa tulla Järvenpään kirjaston Tyyni Tuulio -saliin (Kirjastokatu 8). Professori Tapio Bergholm ja työelämäprofessori Sami Karhu vetävät illan teemalla ”Kuinka kova Mauno Koivisto oli?”.

Tapio kertoo ensin Mauno Koiviston elämäkertaprojektinsa toisesta teoksesta Kova Koivisto, ja sen jälkeen Sami haastattelee häntä jakaen myös puheenvuoroja yleisölle. Tulossa on taatusti mielenkiintoinen ilta!
Illan päätteeksi Tapio Bergholm (kuvassa) myy ja signeeraa kirjojaan Kiihkeä Koivisto ja Kova Koivisto.

 

 

..........................................

Menneet tapahtumat 2024 
 

 - Elokuvanäytös 27.1. klo 11.30 Studio 123

Suosittu Westermarck-elokuva on nähtävissä lauantaina 27.1. klo 11.30 Järvenpään Studio 123:ssa Helsingintie 12. Elokuvanäytökseen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

...


        - Ateneumissa vierailu to 15.2. klo 18


...


        - Tapio Bergholm kertoo uudesta kirjastaan ” Kova Koivisto, pankista  

          pääministeriksi 1960-1970 ” Järvenpään kirjaston Tyyni Tuulio –salissa 

          to 22.2. klo 18

 

 


 

 - Bjarne Westermarckin syntymäpäiväkonsertti ma 15.1. Elävän veden kappelissa klo 19.00

 

Maanantaina 15. tammikuuta tulee kuluneeksi 137 vuotta Bjarne Westermarckin    syntymästä. Tervetuloa yhdistyksemme järjestämään tilaisuuteen Järvenpään seurakunnan Elävän veden kappeliin (Kansakoulunkatu 13 C) 15.1.2024 klo 19.00. Kotiseutuneuvos Tuula Siltasari-Peltonen pitää puheen Bjarne Westermarckista, Järvenpään perustajasta. Sen lisäksi kuulemme urkuri, kanttori evp Heikki Ruokosen monipuolisen musiikkiesityksen uruilla kevyestä musiikista klassiseen.

 Kuvia tapahtumasta:


       

Kotiseutuneuvos Tuula Siltasari-Peltonen

Urkuri Heikki Ruokonen, Tuula Siltasari-Peltonen ja uusi yhdistyksen hallituksen pj Tiia Östberg                      ............................................................................         

 

                             Menneet tapahtumat 2023

 

 

Erkki Kukkosen kirja Mollista duuriin – 12 tarinaa Järvenpäästä on myynnissä Järvenpään Prisman käytävällä perjantaina 1.12. klo 16-19 hintaan 20 €. Erkki Kukkonen on paikalla signeeraamassa kirjaa. Lisäksi Bjarne Westermarck –kirja on myynnissä erikoishintaan 10 € ja Järvenpää aiheinen muistipeli 15 €.                            .......................................

 

Bjarne Westermarck –yhdistyksen syyskokous järjestetään keskiviikkona 22.11.2023 klo 18.00 lähtien Järvenpää-talon Aino-kabinetissa. Ennen kokousta toiminnanjohtaja Teppo Ylitalo kertoo Kotiseutuliiton kuulumisista ja visioista.
Toivottavasti innostutte joukolla osallistumaan tärkeään kokoukseemme. Kokouksessa käsittelemme vuoden 2024 toimintasuunnitelman ja talousarvion sekä valitsemme yhdistykselle puheenjohtajan ja hallituksen jäsenet.
Jos olet kiinnostunut yhdistyksemme hallituksen jäsenyydestä, ota mieluusti yhteyttä puheenjohtaja Tuula Siltasari-Peltoseen tuula.siltasari@gmail.com tai sihteeri Tiia Östbergiin tiia.ostberg@gmail.com Lisätietoa yhdistyksestä ja tulevista tapahtumistamme https://bjarnewestermarckinyhdistys.blogspot.com/

 

 .................

 

 

 

Menneestä tulevaan Järvenpään kaupunkipolulla

Järvenpää muuttuu vauhdilla. Pajalan alue oli vielä jokunen vuosikymmen sitten
ränsistyneen näköinen teollisuusalue ja nyt se on yksi kaupungin hienoimpia
asuntoalueita, jonka keskellä on Westermarckin puisto. Mitä muita muutoksia
kaupunkiympäristö on kokenut vuosisatojen aikana ja mikä on Järvenpään tarina?
Tästä ja paljosta muusta voidaan kuulla Järvenpään Opiston ja Bjarne Westermarck –yhdistyksen
suositulla Järvenpään kaupunkipolkukävelyllä, joka järjestetään la 7.10. klo 10 – 13.
Kaupunkipolku on n 4 km kävelykierros ja se esittelee keskusta-alueen rakennuksia ja muita kohteita.
Ensimmäisenä tutustumiskohteena on Järvenpään kirkko ja Kirkonkulman Elävän veden kappeli.
Kappelissa kuullaan kirkon entisen kanttorin Heikki Ruokosen monipuolista urkumusiikkia, jonka jälkeen matka jatkuu Rantapuistoon.
Oppaana on kotiseutuneuvos Tuula Siltasari-Peltonen ja kierros on maksuton.
Kokoontuminen Kansakoulukadun puoleisella kirkon parkkipaikalla.


......................................

 

Järvenpään kirjaston Tyyni Tuulio salissa: 12.10. klo 18 

FT, kulttuurihistorioitsija Riikka Hjelt pitää esitelmän otsikolla: Lepolan isäntä arkkiatri Otto E. A. Hjelt - katsaus elämään ja toimintaan 200-vuotisjuhlavuonna

Tuusulassa asuneen arkkiatri Otto E. A. Hjeltin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 200 vuotta. Hjelt oli Suomen autonomian ajan viides arkkiatrin arvonimen saanut henkilö. Hän toimi muun muassa Helsingin yliopiston patologisen anatomian ja valtiolääketieteen professorina ja vaikutti merkittävästi suomalaisen terveydenhuollon lainsäädännön kehittämiseen. 1860-luvulta eteenpäin Hjelt asui Tuusulassa Lepolan tilalla, jonka ympäristöön muodostui myöhemmin Tuusulanjärven taiteilijayhteisö. Hjelt oli aktiivinen suomalaisuuden puolestapuhuja  ja osallistui myös Tuusulan kunnallispolitiikkaan.

 .................

 

 Menneet tapahtumat 2023

Tuntuuko hyvinvointialueiden ja kuntien suunta sumuiselta? Torstaina 28.9. klo 18.00 alkaen kuuden panelistin joukko pohtii Järvenpää-talon Juhani Aho –salissa Sami Karhun johdolla myös sitä, millainen voisi olla kuntien ja hyvinvointialueiden yhteinen suunta. 

Ajatuksia Järvenpään kaupunkikehityksestä 2030-luvulle saakka –paneelikeskustelu pohjautuu kaupunkineuvos Erkki Kukkosen kirjan Mollista duuriin näkemyksiin. 

Keskustelijoina ovat toimittaja Veijo Eronen, elinkeinovaikuttaja ja pitkään S-ryhmässä toiminut Arto Hiltunen, Järvenpään kaupunginarkkitehtina toiminut Ilkka Holmila, Järvenpään kulttuurijohtaja Pirre Raijas, Pielaveden kunnanjohtaja Johanna Viita ja pitkäaikainen järvenpääläinen kaupunkivaikuttaja Kaarina Wilskman. Erkki Kukkonen kommentoi panelistien näkemyksiä omien sanojensa mukaan ”tarvittaessa”. Tervetuloa mukaan.


........................
Emeritus kirkkoherra Jaakko Harjuvaara pitää Järvenpään kirkon alaparkkipaikkaa parhaana lähtöpaikkana Kirkonmäen kotiseutukierrokselle. "Juuri nyt vihreän eri sävyt vaihtuvat vähitellen ruskan väreihin." Tervetuloa torstaina 14.9. klo 18.00 - 19.30 Jaakko Harjuvaaran vetämälle kierrokselle. Mukana ovat myös Jaakko Suokas soittamassa Vanhankirkon kelloja ja Heikki Ruokonen esittämässä urkumusiikkia Elävän veden kappelissa.

 


 

 

Kotiseutukierros Kirkonmäellä aloittaa Bjarne Westermarck -yhdityksen vilkkaan tapahtumasyksyn. Järjestämme sen yhdessä Järvenpään seurakunnan kanssa torstaina 14. syyskuuta klo 18.00 alkaen. Vanhankirkon maisemissa kierrosta suunnittelivat Pia Valonen, Jaakko Suokas ja tapahtuman opas Jaakko Harjuvaara. Kerromme Kotiseutukierroksesta Kirkonmäellä lähiviikkoina lisää. Tulkaa kaikki joukolla mukaan! Heikki Ruokonenkin on tulossa esittämään urkumusiikkia kierroksen päätteeksi.

Lämpimästi tervetuloa!


 Ihanaa kesää kaikille! 

Iloksemme voimme kertoa, että suositulle Westermarckin arvorakennukset ja Taidemäki -kävelykierrokselle voi osallistua yleisön pyynnöstä myös ensi viikon keskiviikkona 14.6. klo 17.00 lähtien. 

Lähdemme opastetulle kierrokselle Westermarckin puiston Myllytien puolelta. Kokoonnumme siellä Emil Cedercreutzin hevospatsaalla. Tapaamme kierroksella Bjarne Westermarckin tädin, taiteilija Helena Westermarckin Cooperin huvilan puistossa. Häntä esittää ikimuistettavasti Marika Sampio-Utriainen (kuvassa). Järjestämme maksuttoman kierroksen yhdessä Järvenpään Taideseuran kanssa ja kävely päättyykin Järvenpään Taidetaloon. Puolentoista tunnin kierroksen oppaana on kotiseutuneuvos Tuula Siltasari-Peltonen.

 Kesän jälkeen Bjarne Westermarck -yhdistyksellä alkaa vilkas tapahtumasyksy. Julkistamme syksyn ohjelman elokuussa.

Tervetuloa kesäkuu! 

Ja tervetuloa kaikki ensi viikon keskiviikkona 7.6. klo 17. Westermarckin arvorakennukset ja Taidemäki -kävelykierrokselle. Lähdemme opastetulle kierrokselle Westermarckin puiston Myllytien puolelta. Kokoonnumme siellä Emil Cedercreutzin hevospatsaalla. Tapaamme kierroksella Bjarne Westermarckin tädin, taiteilija Helena Westermarckin. Hän kertoo elämästään Cooperin huvilan puistossa. Kuvassa Helena Westermarckia esittää Marika Sampio-Utriainen. Järjestämme maksuttoman kierroksen yhdessä Järvenpään Taideseuran kanssa ja kävely päättyykin Järvenpään Taidetaloon. Puolentoista tunnin kierroksen oppaana on kotiseutuneuvosTuula Siltasari-Peltonen. Tule sinäkin mukaan! 

 

 


 

 

 
 

 
Tervetuloa kaikki kaupunkineuvos Erkki Kukkosen Mollista duuriin - 12 tarinaa Järvenpäästä -kirjan julkistutilaisuuteen ensi viikon torstaina 11.5. klo 17.00 Järvenpää-talon Juhani Aho -saliin. Kerromme tilaisuudesta lisää tulevina päivinä, joten nyt kannattaa pysyä yhdistyksen FB-kanavallla!

 

 

 

Westermarckin puistobulevardi päällystettiin Wienerbergerin keraamisilla pihatiilillä. Punaisenkirjavan Padova- ja kellertävän Siena-tiilen sekoituksella saatiin aikaan raikas lopputulos. Pihatiiliä reunustavat graniittikivet.

 

 

11. toukokuuta on Erkki Kukkosen kirjan Mollista duuriin – 12 tarinaa Järvenpäästä julkaisutilaisuus Järvenpää-talon Juhani Aho -salissa klo 17.00. Tervetuloa mukaan tähän avoimeen yleisötilaisuuteen. Se on meille kaikille tärkeä, sillä Bjarne Westermarck -yhdistys on kustantanut kirjan.

Erkki Kukkonen esittelee kirjaansa perjantaina 12. toukokuuta Järvenpään Suomalaisessa kirjakaupassa klo17.00. Mollista duuriin -kirja on myös näyttävästi esillä Järvenpää-päivänä lauantaina 13. toukokuuta. Tervetuloa yhdistyksemme pisteelle Järvenpää-päivänä! Yhdistyksemme sihteerille Tiia Östbergille (tiia.ostberg@gmail.com) voit kertoa, jos haluat tulla pisteellemme töihin.

Suosittu Järvenpään kaupunkipolku järjestetään lauantaina 29.4. klo 10-13. Lähdemme Järvenpään kirkon Kansakoulunkadun puoleiselta parkkipaikalta. Opastetulla kierroksella näemme vanhaa ja uutta Järvenpäätä, puistoja ja patsaita sekä kuulemme kaupungin historiaa. Osallistujat saavat Järvenpään kaupunkipolku -opaskirjasen. Oppaana neljän kilometrin kierroksella on Tuula Siltasari-Peltonen.

Westermarckin arvorakennukset ja Taidemäki -kävelykierros on keskiviikkona 7.6. klo 17. Lähdemme opastetulle kierrokselle Westermarckin puiston Myllytien puolelta. Kokoontuminen Emil Cedercreutzin hevospatsaalla. Tapaamme kierroksella Bjarne Westermarckin tädin, taiteilija Helena Westermarckin. Hän kertoo elämästään Cooperin huvilan puistossa. Kierros päättyy Järvenpään Taidetaloon. Puolentoista tunnin kierroksen oppaana on Tuula Siltasari-Peltonen. Kaikki kävelykierroksemme ovat maksuttomia.

.......................................................................................................................................................

 

 

 

 

Bjarne Westermarck -yhdistyksen kevätkokous tiistaina 14.3. klo 18 Järvenpää-talossa. Puhujavieraaksi tulossa
kaupunginjohtaja Iiris Laukkanen.
 .................................................................................................................

 

Järvenpääläiset kansanedustajaehdokkaat kulttuurin puolesta


Bjarne Westermarck -yhdistys järjesti sunnuntaina 5.3.2023 Järvenpäästä eduskuntaan -vaalipaneelin Järvenpää-talolla. Vaalipaneeliin osallistui kahdeksan järvenpääläistä kansanedustajaehdokasta: Annamari Brandao (KD), Petri Graeffe (KOK), Antti Heikkilä (Keskusta), Kirsi Janhunen (Liike Nyt), Tiia Lintula (Vihreät), Eemeli Peltonen (SDP), Jorma Piisinen (PS) ja Lotta Vainiola (Vas).

Puheenjohtajana toimi Bjarne Westermarck -yhdistyksen hallituksen jäsen Sami Karhu.
Tavoitteena oli tarjota järvenpääläisille kansanedustaehdokkaille avoin foorumi ohjelmansa lyhyelle esittelylle ja keskustelulle vaalien kärkiteemoista. 

Lähtökohtana oli arvostus kansanedustajaehdokkuutta kohtaan. Ja toive siitä, että eduskuntaan valittaisiin myös Järvenpäästä kansanedustajia.


Vaalipaneelin jälkeen Bjarne Westermarck -yhdistys on saanut tilaisuudesta kiitosta siitä, että ehdokkaat saivat parin minuutin ajan kertoa tavoitteensa julkisen talouden kehittämisestä, sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden tulevaisuudesta, vihreästä siirtymästä, kulttuuripalveluista ja monista muistakin kysymyksistä. Järvenpäästä eduskuntaan -vaalipaneeli osoitti, että avoimella, keskustelukuplista vapaalla vaalipaneelilla, on arvoa.
Kaikki kahdeksan järvenpääläistä kansanedustajaehdokasta edustivat isoissa kysymyksissä omalla tavallaan puolueidensa kantoja. Syvyyttä, avaruutta ja omaleimaisuutta näkemyksiin tuli kokemuksesta eri elämän alueilta, kuntapolitiikasta, muista verkostoista ja työstä. Järvenpää-talon Juhani Aho -salissa tuli selväksi, että Järvenpäästä on ehdolla useampia kyvykkäitä poliitikkoja eduskuntaan. Keskustelussa löytyi tarpeen tullen terävää särmää ja samanaikaisesti järvenpääläistä yhteistyökykyä, jota vaalien jälkeen tarvittaneen myös valtakunnan tasolla.
Omaleimaista järvenpääläisyyttä on myös ehdokkaiden kulttuurimyönteisyys monin eri tavoin. Kulttuurin investointitasoja ei määritelty, mutta sen voima hyvinvoinnin luomisessa on vaalipaneelin osallistujien mielestä suuri. Ja joskus kulttuuria syntyy helpostikin, jos vain on sopivia ympäristöjä kuten Järvenpään rantapuisto.
Myös kansanedustajana toimineen Bjarne Westermarckin perinnöstä useampikin ehdokas tunnusti oppineensa paljon: Westermarckin innovatiiviset kokeilut kehittivät maatalouden tuottavuutta; samanlaista
tuottavuuden kasvua Suomikin tarvitsisi tällä hetkellä.
Toisaalta Bjarne Westermarck ylivelkaantuneena ei ollut tarpeeksi varautunut yllättäviin ”mustiin joutseniin” kuten 1929 pörssiromahdukseen. Velkavaikeuksiin suurin osa Järvenpäästä eduskuntaan - vaalipaneelin kansanedustajaehdokkaista ei Suomea halua.

 ..............................................................................................................................

 

Keuda tänään- osaamisella osallisuutta, hyvinvointia ja työllisyyttä

  
Keuda tänään on moni-ilmeinen ja monimuotoinen 12 000 ammatillisen opiskelijan talo ja sillä on 10 toimipistettä Keski-Uudellamaalla, näistä hallinto sijaitsee Järvenpäässä.

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän Keudan johtaja Riikka-Maria Yli-Suomu on yhdistyksen vieraana tiistaina 7.3. klo 18 Järvenpään kirjaston Tyyni Tuulio -salissa.Hän kuvaa Keudan tehtävää ja  mahdollisuuksia vuonna 2023 maailmassa, jossa ihmisen hyvinvointi, kestävyysvaje, turvallisuusuhat, maahanmuutto ja osaajapula ovat julkisen keskustelun pääuutisia. Myös Keuda on monien haasteiden edessä. 
 
Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan!
 
 ...........................................................................................................
 
Järvenpäästä eduskuntaan -keskustelu

 

 Bjarne Westermarck -yhdistys järjestää sunnuntaina 5.3.2023 klo 15-17 Järvenpäästä eduskuntaan -keskustelun. Ehdokkaiden taustaryhmät ovat valinneet  Järvenpää-talon Juhani Aho -salissa järjestettävään keskusteluun osallistujansa.

 

He ovat aakkosjärjestestyksessä: Annamari Brandao (KD), Petri Graeffe (KOK), Antti Heikkilä (Keskusta), Kirsi Janhunen (Liike Nyt), Tiia Lintula (Vihreät), Eemeli Peltonen (SDP), Jorma Piisinen (PS) ja Lotta Vainiola (Vas). 

 

 Järvenpäästä eduskuntaan -keskustelun vetää yhdistyksemme hallituksen jäsen Sami Karhu.

Samia avustaa aikataulun hallinnassa hallituksemme jäsen Tomi Passi. Myös yleisö voi osallistua keskusteluun kysymyksillään. Ja koko porukalle heittää omia huumorilla höystettyjä havaintojaan kotiseutumme tunnettu trubaduuri Mikko Perkoila.

 

Tule mukaan keskusteluun ja tuo ystäväsikin!

 

 


 

..................................................................................................................................


 

                                                                     Ystävänpäivän Karhu -luento

 

 

Tunnistatko metsän kuninkaan, karhun? 
Viime vuoden toukokuussa Ainolan tienoilla kauris näytti monien mielestä karhulta, ja poliisit tarkkailivat tilannetta tuntikausia Westermarckin kartanon entisillä mailla. Nyt kannattaakin tulla päivittämään karhutietämys YTM Tuomas Toivosen luennolle karhun mytologiasta ja nimistä.
Luento Karhusta alkaa tiistaina 14. helmikuuta klo 18.00 Järvenpään kirjaston Tyyni Tuulio –salissa. #nalleystäväni #ystävänpäivä 
 
Valokuvia luennolta:
 
 


 ................................................................................

 

Bjarne Westermarck -yhdistys on mukana Kestävän elämäntavat messuilla!

Koko perheelle suunnattu maksuton Kestävän elämäntavan messut järjestetään lauantaina 4.2.2023 klo 10–16 Järvenpää-talolla. Tapahtuman järjestää Järvenpään kaupunki yhdessä Keski-Uudenmaan kuntakoulutusyhtymä Keudan kanssa. Nyt ensimmäistä kertaa järjestettävillä messuilla esitellään monipuolisesti kestävien valintojen mahdollisuuksia kuluttajille.

Tervetuloa! 

Lauantaina 4. helmikuuta olemme mukana Kestävän elämäntavan messuilla Järvenpää-talolla.
Tapahtuma alkaa klo 10.00 ja valmistelukuhinasta päätellen siitä on tulossa hieno yhteinen
ponnistus järvenpääläisille yhdistyksille, yhteisöille, kaupungille ja kaupunkilaisille.
Mukana Bjarne Westermarck -yhdistyksen pisteellä ovat ainakin Tuula Siltasari-Peltonen, Tiia
Östberg, Pia Valonen ja Tomi Passi. Siellä nähdään!

........................................................................................................................................................................................


Suosittu elokuva tarmokkaasta Järvenpään kehittäjästä Bjarne Westermarckista on taas mahdollista nähdä Järvenpään elokuvateatteri Studio 123:ssa lauantaina 14.1. klo 11.
Näytös on ilmainen. Elokuva kestää 40 minuuttia. Sen jälkeen elokuvan käsikirjoittaja Amanda Lehtola ja taiteellinen mentori Sakari Mäkelä kertovat filmin taustoista. Myös elokuvan musiikin säveltänyt Harri Vuori on paikalla keskustelemassa. Tervetuloa katsomaan valloittavaa elokuvaa Järvenpään kehityksen käynnistäjästä.                      

 Juliste

 

 ....................................................................................................................................................................

 Valokuvia Järvenpään Tulevaisuusforumista 26.11.2022


Sami Karhu, Bjarne Westermarck -yhdistyksen hallituksen jäsen ja tilaisuuden juontaja

Järvenpään kaupungin kulttuurijohtaja Pirre Raijas

Tietokirjajailija ja dokumentaristi Pekka Hako
Järvenpään kaupungin hallituksen puheejohtaja Eemeli Peltonen (oikealla puolella)
Järvenpään kaupungin vt. kaupunginjohtaja Iiris Laukkanen
Järvenpään kaupungin kaavoitujohtaja Sampo Perttula
yhdistyksen jäsen Ritva Järvenpää onnittelee Iiris Laukkasta
Bjarne Westermarck -yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Tuula Siltasari-Peltonen
Bjarne Westermarck -yhdistys palkitsi Heikki Kulon Kultainen tähkä -tunnuksella 2022

 

Menneet tapahtumat:

 Hyvä Bjarne Westermarck -yhdistyksen jäsen!

Syyskokous pidetään tiistaina 22.11. Järvenpää-talon Aino-kabinetissa 2.
kerroksessa. Kokouksen aluksi kulttuurijohtaja Pirre Raijas pitää
esityksensä aiheena "Kulttuurijohtajan tervehdys". Kokouksen yhteydessä
on kahvitarjoilu.
Kokouksen esityslista liitetiedostona.

Yhdistys jäjestää yhdessä Järvenpään kaupungin kanssa
Tulevaisuusfoorumin lauantaina 26.11. klo 11.00-14.30 Järvenpää-talon
Juhani Aho-salissa. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Ohjelma on
liitetiedostona.
Samalla on mahdollisuus hankkia edullisesti yhdistyksen omia tuotteita
vaikka joululahjaksi, Westermarck-kirja (15€) ja muistipeli
"Karhunkierros Bjarnen matkassa"(15€). Maksaa voi kortilla tai
käteisellä.

Oikein lämpimästi tervetuloa kuuntelemaan monipuolisia tulevaisuuteen
luotaavia esityksiä ja lisäksi nauttimaan upeista musiikkiesityksistä!

Iloisiin tapaamisiin!
Ritva
sihteeri

........................................................................................................


 

Torstaina 17.3.2022 klo 18.00, Tyyni Tuulio-sali, Järvenpään kirjasto

Otavaisen olkapäillä,  luento karhun nimistä ja mytologiasta

Muinaisskandinavian sana Bjarne tarkoittaa karhua.  YTM Tuomas Toivonen


ma 28.3.2022 klo 18.00 Järvenpään kirjasto, aulatila

Westermarck –kirjan esittely

Tuhat rautaa tulessa – Bjarne Westermarck Järvenpäätä ja Suomea rakentamassa-kirjaesittely  

Kirjan  taustoja ja sisältöä valottavat toimikunnan jäsenet Ritva Järvenpää, Tuula Siltasari-Peltonen ja Sami Karhu.


 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - --


to 28.10. klo 18  Järvenpää-talo,  Järnätti näyttelytila.

Westermarck sanoin ja maalauksin –näyttelyn avajaiset.

Näyttelyn avaa tiede –ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen.
Näyttely esittelee Järvenpään kartanon viimeisen omistajan, maanviljelysneuvos Bjarne Westermarckin monipuolista elämäntarinaa tietotauluin, valokuvin ja museoesinein.  Westermarck oli suurtilallinen, Suomen maatalouden edelläkävijä, Järvenpään taajaman perustaja ja valtakunnallinen vaikuttaja. Hänen lähinaapureitaan olivat taiteilijaperheet.  Näyttelyä elävöittävät öljyvärimaalaukset.

- - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - 

la 30.10. klo 12 -16 Järvenpää-talo, Sibelius-Sali.

Bjarne Westermarck-juhlaseminaari

Klo 12 – 13.30 Seminaarin alkuosa
Avaus Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eemeli Peltonen.

Ohjelmassa on kirjan, Tuhat rautaa tulessa – Bjarne Westermarck Järvenpäätä ja Suomea rakentamassa, esittely. Kirja on ensimmäinen yhtenäinen kuvaus Westermarckista lähtien sukutaustasta ja päätyen viimeisiin vuosiin Nastolassa. Kirja koostuu artikkeleista, joiden kirjoittajat ovat perehtyneet Westermarckiin omien työ- ja tutkimustehtäviensä kautta. Useimmilla heistä on tutkijankoulutus.  Kirja valaisee myös Järvenpään kehitystä 1900-luvun alusta nykypäivään.
Kirja on esillä seminaarin aikana. Siinä on 224 sivua ja runsas kuvitus.

Klo 14 – 15.30  Seminaarin jälkimmäinen osa
Avaus Järvenpään kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen.

Teemana on Kaupunkiyhteisöjen tulevaisuuden näkymät. Seminaarin asiantuntijoina ovat professori Laura Kolbe Helsingin Yliopistosta, Suomen itsenäisyysrahaston eli Sitran tulevaisuustutkija TkT Mikko Dufva, Suomen kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambi ja Maailman parhaan ruokakaupan kauppias K – Citymarket Järvenpää Markku Hautala. Asiantuntijat alustavat teemasta omien erikoisalojensa näkökulmasta, kaupunkitutkimuksesta kulttuuriin ja yritystoimintaan.
klo 15.30 – 16.00  Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun.

Musiikkia juhlaseminaarissa esittää pianisti Paavo Maijala.

Tilaisuudet ovat maksuttomia ja niihin on vapaa pääsyLisäksi tiistaina 26.10. klo 17 Studio 123 –elokuvateatterissa esitetään Bjarne Westermarckin värikkäästä elämästä kertova elokuva, osana Järvenpään juhlavuoden osallistavaa budjetointia eli OSBUa. Elokuvan liput arvottiin elokuussa Järvenpääjuhlan yhteydessä, joten näytös on loppuunmyyty.

 


- - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 Juhlavuoden avaus 15.1.2021

Juhlavuosi käynnistyi  Bjarne Westermarckin syntymäpäivänä 15.1.2021  klo 10  muistokivellä, jonka  jälkeen siirryttiin Keudan auditorioon tiedotustilaisuuteen.  Tilaisuudessa kerrottiin juhlavuoden tapahtumista ja avattiin  kirjoituskilpailu ” Mitä on olla järvenpääläinen ”.  

Juhlavuoden ohjelma julkistettiin kokonaisuudessaan  Keudan auditoriossa  ja tilaisuus  pidettiin koronarajoitukset huomioiden pienellä porukalla. 

Hallituksen varapuheenjohtaja FL Sami Karhun puhe muistokivellä: 

Hyvät ystävät

Toivotamme hyvää syntymäpäivää 70-vuotiaalle Järvenpäälle sekä 134-vuotiaalle Järvenpään isälle, taajaman perustajalle, maanviljelysneuvos Bjarne Westermarckille.

Tämän tilaisuuden järjestää tasan 4-vuotias Bjarne Westermarckin Perinneyhdistys ry. Olen yhdistyksen varapuheenjohtaja Sami Karhu.

Yhdistyksemme tarkoituksena on tehdä tunnetuksi Westermarckin elämäntyötä Järvenpään taajaman kehittäjänä ja valtakunnallisena vaikuttajana. Yhdistys pyrkii muutoinkin edistämään Järvenpään menneisyyden ja kehitysvaiheiden tuntemusta niin, että meidän yhteinen identiteettimme eli omakuva ja käsityksemme itsestämme vahvistuisi.

Tämä kaupunkimme juhlavuosi on aivan erinomainen tilaisuus toteuttaa yhdistyksemme perustehtävää. Juuri tänä vuonna meillä on kaikki ruuti putkessa. Vuosiohjelmassamme näkyy, mitä se tarkoittaa.

Tämä hetki on alku. Vuosi huipentuu elämäkerran julkaisuun.

Toivomme, että vapaana kansalaisyhteiskuntatoimijana voimme tuoda oman rakentavan panoksemme juhlavuoteen. Meillä on käsitys, että juhlavuoden toimintamme sopii hyvin yhteen muiden toimijoiden, ennen muuta kaupungin kanssa.

Minun on helppo mieltää tämän teemavuoden idea. Olen ollut yhdistyksemme kohderyhmää. Olemme Järvenpäässä useat junan tuomia, niin minäkin. Menin keväällä 2017 Bjarne Westermarckin perinneyhdistyksen tilaisuuteen, jossa selvitettiin päähenkilömme elämää. Kysyin tilaisuudessa, että missä Järvenpään kartano sijaitsikaan. Minulle asia kerrottiin ja jotain hämärää muistikuvaa kartanonmäen muistopylvästä tosiaan hahmottui. Minut värvättiin yhdistyksen jäseneksi. Uskomaton tarina alkoi aueta. Westermarck-elokuva oli tärkeä kuten filosofian lisensiaatti Hannu Huvisen kirjoittama Westermarckin pienoiselämäkerta. Kävin myös Tuula Siltasari-Peltosen kävelykierroksella, joka alkoi kartanon makasiinista.

Olin itselleni armollinen tietoaukkoineni.

Uusi aika viime vuosikymmeninä oli hävittänyt merkit Järjenpään kartanosta ja itse kartanokin oli purettu. Kun kuvaavasti myös Westermarckintien nimi oli vaihdettu ajan saatossa, niin vähäisetkin merkit kartanon menneisyydestä hämärtyivät. Katukuvaan jäi toki Westermarckin aikaisia rakennuksia, mutta niitä ei ollut helppo tunnistaa ja tulkita, kun tarina oli hämärtynyt.

Tämä tarina oli alkanut kuitenkin elpyä runsaat vuosikymmen sitten, kun aktivoitunut kansalaistoiminta ja kaupungin johto kiinnittivät asiaan huomiota. Kirjoituksia laadittiin ja karttaan ilmestyi mm. Westermarckin puisto, Antoninkuja ja Bjarnenkuja. Lopulta kansalaisaktiivisuus sai aikaan Bjarne Westermackin Perinneyhdistyksen. Avautui tarina kulttuurikaupungista ja sen kehityksen kytkeytymisestä Järvenpään kartanoon, Westermarckin sukuun ja sen – pojan Nils Westermarckin sanoin -”parantumattomaan optimistiin” Bjarne Westermarckiin.

 Hienoa käynnistää syntymäpäivänä tämä vuosi täältä muistokiveltä. Kaikkea kiehtovuutta ja iloa tähän vuoteen.

Kiitos, että olette paikalla.

Nyt siirrymme sitten auditorioon tarkemmin tutkimaan tämä vuoden ideaa ja ohjelmaa.

Kiitos paljon! 

                                        Westermarck-kirjan julkistamistilaisuus 30.10.2021

Juhlavuosi huipentuu lauantaina 30.10. 2021 järjestettävään  Westermarck –kirjan julkistamistilaisuuteen sekä juhlaseminaariin Järvenpää-talolla.   Luennoitsijoina juhlassa  ovat  professori Laura Kolbe Helsingin Yliopistosta, Kansallisoopperan –ja baletin pääjohtaja Gita Gadambi,  Suomen itsenäisyysrahaston Sitran tulevaisuustutkija Mikko Dufva ja  Maailman parhaan ruokakaupan K-kauppias, järvenpääläinen Markku Hautala. 

                                               Westermarck-aiheinen valokuvanäyttely

Galleria Järnätissä on esillä Westermarck –aiheinen valokuvanäyttely  30.10. – 22.11.2021.

                                            Kultainen tähkä -tunnustus ja nimikkoleivos

Yhdistys haluaa palkita  kulttuuriperinnön edistämisestä ansioituneen  henkilön  ja hänelle luovutetaan Kultainen tähkä.- tunnustus.  Myös herkkusuita muistamme Kahvila Vellikellon kehittelemällä Westermarck –nimikkoleivoksella.


Bjarne Westermarckin jalanjäljillä


Suositut kävelykierrokset Bjarne Westermarckin jalanjäljillä toteutetaan yhteistyössä
Kahvila Vellikellon kanssa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Kokoontuminen kahvilaan, Sibeliuksenväylä 53, Järvenpää,  klo 18. Noin puolen tunnin alustuksessa kerrotaan taustaa Bjarne Westermarckista.
Kävelykierros alkaa klo 18.30, jolloin käydään  Westermarckin muistokivellä. Kierroksen
aikana esitellään Järvenpään kartanon vaiheita, sen viimeistä omistajasukua sekä  taiteilijanaapureita. Kierroksen kesto  n 1 ½ tuntia.

Oppaana Tuula Siltasari-Peltonen.