Kirjoituskilpailu ja Kultainen Tähkä

Perjantaina 8.10.2021 Järvenpää-talolla palkittiin BW kirjoituskilpailun voittajat sekä luovutettiin Kultainen tähkä tunnustus.

Kultainen Tähkä - tunnustus arvokkaasta työstä Järvenpään kulttuuriperinnön säilyttäjänä ja edistäjänä luovutettiin kaupunkineuvos Erkki Kukkoselle. 

Perinneyhdistyksen kotiseutuaiheisen kirjoituskilpailun voittajiksi valittiin:

1. Hannele Raejärvi 
2. Astaterhikki Salonen
3. Satu Rantala 

Kuvassa vasemmalta: yhdistyksen sihteeri Ritva Järvenpää, voittaja Hannele Raejärvi, 2. palkinto Astaterhikki Salonen, 3. palkinto Satu Rantala ja puheenjohtaja Tuula Siltasari-Peltonen

Kirjoituskipailun voittajien tekstit omalla sivullaan. Linkki TÄSSÄ


Puheenjohtajan puhe:

Hyvä Erkki ja arvoisat läsnäolijat

Minulla on mieluisa tehtävä pitää sinulle puhe, Erkki. 

Yhteistyömme alkoi aloittaessani 1990-luvun lopussa Järvenpää-seuran puheenjohtajana ja jatkuu edelleen.  Kaupungin tuella loimme mittavan uusimuotoisen Järvenpää-päivän, joka juhlakulkueineen ja monine tapahtumineen juhlisti Järvenpään 50 –vuotisjuhlavuotta  v 2001. Toimikautesi loppuvuosina herätimme henkiin Bjarne Westermarckin  kaupungin merkkihenkilönä.

Kotiseutuhengen ja omaleimaisen identiteetin rakentaminen oli meille molemmille tärkeä. Tuellasi ja kannustuksellasi oli suuri merkitys kaikille toimijoille.

Kaupunginjohtajaksi tultuasi perehdyit perusteellisesti Järvenpään kulttuuri –ja paikallishistoriaan. Siitä kävimme monet kiinnostavat keskustelut.

Lähes ensi töiksesi olit vaikuttamassa siihen, että Alvar Aallon suunnittelema  Villa Kokkonen siirtyi  kaupungin omistukseen. Tarina kertoo. että kaupan johdosta jouduit saapumaan poliisisaattuessa kotiin kun sait jopa tappouhkauksia  tämän asian johdosta.  Ja viimeisimpänä kulttuuritekona ennen eläkkeelle siirtymistä vaikutit siihen, että kaupunki osti Suvirannan. Tästä ei ole tullut tietääkseni tappouhkauksia, Luojan kiitos.

Sinulla on laaja-alainen näkemys  kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten säilyttämisestä osana kaupungin identiteettiä. Kinnarissa säilytettiin Lars Sonckin suunnittelema jugendhenkinen  Sahankoulu,  Kyrölässä  säilyi Seppälän ent. Stenbackan rakennus  kun se katsottiin kuuluvan perinteiseen kyläyhteisöön. Westermarckin arvorakennukset ovat saaneet elinvuosia lisää, kun niitä ei ole annettu jalostettavaksi rakentajille. Samoin upea Cooperin huvila puistoineen on kuin kappale mennyttä maailmaa.

Sinun aikana remontoitiin Juhani Ahon ja Venny  Soldan Brofeldtin koti Ahola ja avattiin Järvenpään Taidemuseo, jonka peruskokoelmiin kuuluu arvokkaat Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin teokset. 

Sinulle on hyvin tärkeää kaupungin kerroksellisuus eli että eri aikakaudet pitää näkyä kaupunkikuvassa. Se kertoo meistä, järvenpääläisistä ja meidän juuristamme.

Toiminnassasi näkyi vahvasti se,  että kaupungin imago liittyy kulttuuriperintöön, Sibeliuksen Ainolaan. Olit synnyttämässä kahta tunnettua musiikkitapahtumaa,  Sibelius-viikkoa ja Tuusulanjärven  Kamarimusiikkia, joka on nykyään Meidän Festivaali. Huolehdit voimakkaasti Kallio-Kuninkalan sopimuksen toteutuksesta ja jatkuvuudesta. Tämä sopimus on taannut opiskelun muusikoille Sibelius-Akatemiassa jo vuosia. Näin Järvenpäässä on yliopiston toimipiste.

Järvenpään kaupunginjohtajana  olit myös vaikuttamassa Sibeliuksen syntymäpäivän saamiseksi liputuspäiväksi.

Järvenpään visio ” Elinvoimainen kulttuurikaupunki ” kertoo paljon ajastasi ja ajatuksistasi.

Arvostit myös vapaaehtoistoimintaa. Huolehdit monipuolisesti kulttuurin jatkuvuudesta,  varmistamisen kaiken ikäisille, josta mm  Puistoblues. Järvenpään Teatteri ja lukuisat kolmannen sektorin toimijat voivat kiittää.

Ennen kaikkea nautit kulttuurista ja olit kaupunginjohtajana  esikuvallisesti mukana niin Puisto Bluesin lavalla kuin  Sibelius-salissa.

On ilo ja kunnia luovuttaa sinulle Bjarne Westermarckin perinneyhdistyksen Kultainen tähkä - tunnustus arvokkaasta työstäsi Järvenpään kulttuuriperinnön säilyttäjänä ja edistäjänä.